SAFE SEX IS BETTER SEX!

 

RUBBER SOUL:
DE GESCHIEDENIS
VAN CONDOOMS

 


Feestmuts, Pikkie Vangkous, regenjas, kapotje, kutpakking...
Het rubbertje kent nogal wat bijnamen alsook een illustere geschiedenis. Hierbij de nodige wapenfeiten over het condoom, al eeuwenlang het voorbehoedmiddel bij uitstek.

 

Mannen komt de volgende situatie ongetwijfeld bekend voor. Je gaat een drogist binnen en in plaats van de chagrijnige eigenaar staat er net dat leuke winkelmeisje dat vrolijk aan je vraagt: “Kan ik u soms ergens mee helpen.” Op datzelfde moment zwaait de deur achter je open en komt een buurvrouw van je

binnen zetten. Even later stap je weer naar buiten met een zakje honingdrop in je handen en vraagt het winkelmeisje zich af waarom je daar in hemelsnaam nou zo’n rood hoofd van moet krijgen.
Ach ja, condooms kopen in een fysieke winkel is niet altijd gemakkelijk. Eerder awkward, zoals dat tegenwoordig heet. Terwijl je als moderne, sexueel actieve man in this day and age gewoon condooms bij je moet hebben. Altijd. Overal. Omdat het ook zo hoort. Vandaar dat het zo prettig is om condooms online te kunnen kopen. Snel, Safe. Discreet.
Condooms zijn er trouwens al heel, héél lang. Al sinds eeuwen eigenlijk. Ongewenste zwangerschappen zijn er natuurlijk altijd geweest en gevreesd. Om het over de angst voor soa’s maar niet eens te hebben.

De naam condoom is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Latijnse condus, wat ‘vergaarbakje’ betekent. In Europa kwamen (zelfgefabriceerde) condooms in zwang in de zestiende eeuw, toen de verschrikkelijke geslachtsziekte syfilis dood en verderf begon te zaaien. In de achttiende eeuw werden voor condooms behalve zijde, linnen en visblaas ook de blindedarm van lammeren, kalveren en geiten gebruikt. 
 

DE DUREX FACTOR


De basis voor het condoom zoals wij dat nu kennen, werd gelegd in 1929 te Londen, Engeland. In dat jaar vindt de merkregistratie plaats van Durex, wat staat voor DUrability, REliability, and eXcellence. Oftewel Duurzaamheid, betrouwbaarheid en uitmuntendheid. Gewaagd, want de condoomproductie- en verkoop loopt in die tijd zeker nog niet gladjes. Verkeert zelfs nog in een hele erge taboesfeer.
In de decennia erna blijft Durex zichzelf ontwikkelen door open met gebruikers te communiceren. Durex komt als eerste met elektronische testmachines, glijmiddel, orgasme uitstellende condooms (de Performa), condooms met uitgekiende stoffen die een warm en tintelend gevoel geven (Play Sensations) en condooms met ribbeltjes en nopjes. Ook komt er een nieuwe lijn van condooms die zorgen voor een grotere erectie, dankzij een gel die de doorbloeding in de penis stimuleert.
Fabrikanten testen condooms tegenwoordig elektronisch. Van elke partij worden monsters genomen, die vervolgens met lucht worden gevuld om ze te beproeven op sterkte. En ook met water om te garanderen dat ze niet lekken. Verder worden ze bijvoorbeeld dermatologisch getest. Zit er onverhoopt ergens een gaatje, dan wordt een hele partij (met soms wel honderdduizenden condooms) simpelweg vernietigd. Want: Safety First.
 

CONDOOMS ONLINE


Met de online komst van deze site is het kopen van condooms gemakkelijk, veilig, betrouwbaar en als gesteld... discreet. En geheel in de geest van deze tijd wordt er wat betreft aanbod zeker niet gediscrimineerd. Alle registers zijn opengetrokken. Qua merk, qua size. Groot of klein geschapen. Standaard, superdun, supersterk of normaal. In diverse smaken en verschillende kleuren en ook orgasme-vertragend. Met ribbels of glad. Het assortiment is werkelijk verbluffend. Maar... heel overzichtelijk gerangschikt in subgroepen als merk, dikte, materialen en verpakkingsaantallen (tot wel 150 condooms). Keuze(s) zijn simpel en snel gemaakt. En vóór 23.30 uur besteld, de andere dag al in huis (zowel in NL als B). Merken die hier vertegenwoordigd worden zijn onder andere: Durex, Condoomfabriek, Safe, Wingman, Billy Boy en Glyde.
Dus zeg het maar... Hoe safe wil jij het hebben?

 

 WAT HARDE FEITEN:
1915: L.A. Jackson richt de London Rubber Company Ltd (LRC) op
1929: Registratie van het merk Durex
1957: Lancering in Engeland van ‘s werelds eerste condoom met glijmiddel 1960: Komst van de anticonceptiepil; de verkoop van condooms daalt
1974: Eerste zaaddodende condoom
1980: Ontdekking ziekte HIV/AIDS, verkoop condooms explodeert
1987: In de roemruchte Amsterdamse Warmoesstraat opent De Condomerie   
          haar deuren, ’s werelds eerste condoomspeciaalzaak
1990: Kleuren en smaakjes worden aan het rubber toegevoegd
1994: Lancering vrouwencondoom
1994: Eerste latexvrije mannencondoom ter wereld: de Durex Avanti
2000: Durex ontwikkelt een maskering om de geur van latex te camoufleren
2019: Lancering www.passiethuis.nl ; www.huisdrogist.nl
 

 

EEN ANDER, BIJZONDER TEGENGELUID

 

De Amerikaanse Dr. Bernard S. Talmey was er begin twintigste eeuw van overtuigd dat vrouwen die vaginaal geen of te weinig sperma binnenkrijgen (omdat ze geen sex hebben of hun partner condooms gebruikt), uiteindelijk in een geestelijk wrak zouden veranderen. Dat klinkt natuurlijk als je reinste onzin. Echter. in 2002 kon de New Yorkse psycholoog Gordon G. Gallup zich wel in die gedachte vinden. Hij publiceerde toen een studie getiteld: ‘Heeft sperma antidepressieve eigenschappen?’ Voor zijn opmerkelijke studie had hij vrouwelijke proefpersonen een uitgebreide vragenlijst in laten vullen over hoe hun gemoedstoestand was na het vrijen en hoe vaak ze onbeschermde sex hadden. Gallup stelde vast dat vrouwen die onveilig sexen minder vaak depressief zijn dan vrouwen die wél een condoom gebruiken. De voorzichtige conclusie luidde dat sperma mogelijk stoffen bevat die, na opname in de vagina, in de bloedsomloop terechtkomen en vervolgens werken als antidepressivum.
Eigenlijk was dat ook weer niet zo’n schokkende slotsom, want het is al langer bekend dat sperma hormonen bevat die inwerken op het humeur – bekende voorbeelden daarvan zijn testosteron en oestrogenen. Sommige hormonen zijn bij andere proeven ook al eens teruggevonden in het bloed van vrouwen die sperma binnen hadden gekregen.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Altijd als eerste op de hoogte.